Снимка БулфотоНовият ВиК холдинг ЕАД София с капитал от 1 млрд. лева, обявен

...
Снимка БулфотоНовият ВиК холдинг ЕАД София с капитал от 1 млрд. лева, обявен
Коментари Харесай

Мая Манолова: Създаденият от Борисов холдинг е мегасхема за източване на държавни пари

Снимка Булфото

Новият ВиК холдинг ЕАД „ София ” с капитал от 1 милиарда лв., разгласен през днешния ден от премиера Борисов като решение на Министерски съвет, е мегасхема за източване на държавни пари, пише  dunavmost.com.

След като в сходна скица за източване на бюджета потънаха 500 млн. лв. сякаш за ремонта на 418 язовира, през днешния ден държавното управление надгради с втори транш на схемата, към този момент в двоен размер - на 1 милиарда лв.. Това Решение съставлява неофициална актуализация на бюджета зад тила на Народното събрание единствено месец след приемането му, пишат от " Изправи се.БГ ".

Скандалното решение на Министерския съвет от през днешния ден провокира тревожни въпроси не просто за защита на страната над мегасхеми за източване, а основаване от самата страна на такива схеми.

Тези 1 милиарда лв. ще изпълнят ли и по кое време язовир „ Студена ”?, питат от Изправи се.БГ и припомнят, че и без 1 милиарда лв. преди година язовирът беше цялостен.

„ Изправи се.БГ ” задава обществено на премиера Борисов следните въпроси:

1. За сметка на кои разноски от бюджета ще бъде изваден 1 милиарда лв., с цел да се учреди новото комерсиално сдружение, в случай, че целият бюджет на Министерство на регионалното развитие е в размер на 438 млн. лева за настоящи и финансови разноски? Кои разноски ще бъдат понижени, с цел да се обезпечи този 1 милиарда лв.?

2. На съображение на какви разбори на ВиК-сектора Министерски съвет през днешния ден взима това решение, откакто основаването на общ държавен холдинг не е планувано в Стратегията за развиване и ръководство на ВиК–сектора в България за интервала 2014-2023, изпълнявана от актуалното държавно управление?

3. Колко пъти жителите ще заплащат за ремонт на водната инфраструктура, откакто първо цената на водата се усили 3 пъти за последните 3 години, дадоха се преди 18 месеца 500 млн.лева за ремонта на 418 язовира, който не е изработен, а през днешния ден се дава още 1 милиарда лв. за нов държавен холдинг?

4. Как основаването на оповестения през днешния ден държавен холдинг във ВиК-сектора извършва Решението на Народното събрание от 13 декември 2019 година, по предложение на депутата от ГЕРБ Ивелина Василева, Министерство на регионалното развитие в период до  15 май 2020 година да предложи за публично разискване нов Закон за ВиК-услугите?

5. По данни на КЕВР в момента в България има 15 ВиК-дружества с 100 % държавно присъединяване, 14 ВиК-дружества с 51 % държавно присъединяване или всичко 29 сдружения от общо 45 търговски ВиК-дружества в страната. 17 ВиК-дружества са със 100 % общинско присъединяване или частни. В това число е и „ Софийска вода ”, която обслужва над 1,3 млн. поданици и е със 77 % частно присъединяване и 23 % общинско. Има и 11 общински сдружения, в които страната не участва  - Кресна, Сандански, Сапарева баня, Троян, Берковица, Брацигово, Белово, Батак, Велинград, Пещера, Ракитово, и останалите 5 сдружения, които са частни – Златни пясъци, Радомир, Верила Сървисис и Лукойл Нефтохим – Бургас и „ Софийска вода ” АД. Как частните и общинските ВиК-дружества ще влязат в холдинга и кой ще прави ремонтите на ВиК-мрежата на тяхна територия? Това значи ли, че град София няма да получи от нито лев от въпросните 1 милиарда лв.?

6. Какви ще са функционалностите на регулатора КЕВР във ВиК-сектора при новосъздалото се състояние?

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР